400132 Cluj, str. Traian Moșoiu 62
Luni - Vineri: 8:00-21:00
· Rata de succes în FIV este, în general, de:
· Este de menționat faptul că în cazul unui cuplu fără probleme de fertilitate, cu activitate sexuală regulată, neprotejată, șansele de obținere a unei sarcini sunt în medie de 15-17% în prima lună, 70% în 6 luni, ajungând la 95% în 2 ani.
· Evoluția în laborator este un proces de selecție naturală: nu toate ovocitele se fertilizează, nu toți embrionii evoluează normal și numărul embrionilor de calitate, capabili de implantare, scade zilnic. Acest proces continuă și după transferul de embrioni în uter, inclusiv în primele 3 luni de sarcină, când 20% dintre embrioni se opresc din evoluție.
· Congelarea embrionilor este recomandată numai pentru embrionii care s-au dezvoltat în paramentrii normali. O parte din sau chiar toți embrionii pot să nu supraviețuiască procesului de congelare/decongelare, chiar dacă aveau aspect normal înainte de congelare.
· Tehnica fertilizării in vitro nu este aplicabilă oricărui cuplu cu infertilitate – oportunitatea inițierii acestei proceduri se stabilește de către medicul ginecolog.
· Nu există diferențe între copii obținuți pe cale naturală și cei obținuți prin FIV din punctul de vedere al procentului de malformații, al inteligenței sau al dezvoltării fizice. Sunt însă mai frecvente sarcinile multiple în cazul FIV (în jur de 25%). Reducția fetală în cazul sarcinii multiple se soldează în 10% din cazuri cu avort.
· Riscul de anomalii fetale, în cazul FIV, este similar cu cel al sarcinilor obținute natural (3-5%) și crește odată cu vârsta.
· Stilul de viață (consumul de alcool, fumatul, alimentația greșită) și obezitatea sunt factori care pot afecta fertilitatea de cuplu, atât din punctul de vedere al bărbatului, cât și al femeii.